Constituïda formalment el juliol de 1987 com una associació sense afany de lucre.
El seu origen es troba al Grup d’Estudis Històrics que van fer l’exposició de la Guerra Civil a Terrassa (1980) i al qual varen convidar a participar l’Antonio Moro i el Domènech Ferran, per temes d’arqueologia i patrimoni. Es van reunir a la Seu de la delegació del Col·legi de Doctors i Llicenciats de les Ciències i Lletres al Carrer Garcia Humet.
El novembre de 1986 a la Casa Alegre de Sagrera, tingué lloc la primera trobada d’un grup d’historiadors i historiadores locals. La finalitat de la trobada residí en la voluntat de crear un centre d’estudis històrics com una associació de difusió, recerca, informació, formació professional i coordinadora de l’ampli col·lectiu d’historiadors i historiadores locals i comarcals.
Per tal d’assolir aquest objectiu, sorgí una comissió gestora que assumí la tasca d’elaborar un projecte de centre, uns estatuts i la convocatòria d’una assemblea general convidant a la participació d’historiadors i historiadores que tinguessin interès.
El 4 de juny, al local dels Amics de les Arts, es realitzà l’assemblea que donà lloc a l’acta de constitució del nou centre.
Els fundadors i fundadores del CEHT van ser:
Miquel Solé i Sanabra, Josep Puy i Juanico, Pere Figueres i Vigara, Doris Moreno i Martínez, Teresa Cardellach i Giménez, Xavier Marcet i Gisbert, Pere Puig i Ustrell, Anna Rifà i Sais, Judit Tapiolas i Badiella, Ferran Berenguer i Segalàs, Cecilia Fornells i Gomà, Antoni Moro i Garcia, Domènec Ferran i Gómez, Antoni Borfo i Bach, Pere Roca i Fabregat, Isabel Caba i Brunet i Joan Coma i Ainsa.
Des de llavors, l’activitat del CEHT ha seguit la seva finalitat original a través de:
-
- Promocionar i difondre la recerca històrica.
- Proporcionar instruments per la formació de les persones sòcies.
- Organitzar cursos, debats, conferències, taules rodones, simposis, exposicions, seminaris…
- Fer aportacions a la historiografia local.
- Col·laborar amb altres entitats.
- Vetllar per la salvaguarda del Patrimoni històric.
Som un node de la ciutat on conflueixen diferents eixos de treball interrelacionats per contribuir a dinamitzar el gran capital cultural i patrimonial amb el que compta la ciutat.
-
- Promovem i impulsem la investigació de nous projectes i contribuïm a la recerca historiogràfica local a través de la revista TERME i la col·lecció TAIFA.
- Divulguem el coneixement a través de diferents esdeveniments i activitats dirigides a la ciutadania amb una doble vessant: com a eina de pensament crític i perquè coneguin i aprenguin sobre la nostre ciutat.
- Fomentem la participació activa dels socis i de les sòcies en les diverses línies d’actuació obertes.
- Som un Punt de Trobada de professionals, professorat, estudiantat, persones aficionades i amateurs.
- Aglutinem diverses disciplines humanístiques: Història, Història de l’Art, Antropologia, Arxivística, Biblioteconomia, Filologies, Filosofia, Geografia, Sociologia, Ciències de la Comunicació.
- Ens enxarxem amb les entitats culturals de la ciutat així com altres entitats històriques de la comarca i del país.
- Som un aixopluc per al jovent que està estudiant o investigant i així garantir el futur mutu.
- El nostre rigor i professionalitat, tant a la investigació com a la divulgació, ens fa ser un referent d’interès públic i plural dins i fora de la ciutat, i de manera especial pel jovent que s’està obrint pas.
- La nostra manera de fer ens converteix en un node on concorren la creació de coneixement social i humanístic de les persones associades i la difusió d’aquest a la ciutadania de manera inclusiva.
- La nostra estructura és una construcció plural i diversa que s’enxarxa amb entitats i organitzacions socioculturals per potenciar l’accés al coneixement i la informació a totes les persones.
- L’entitat està oberta a tothom i ofereix un suport especial als i a les estudiants i noves generacions que vulguin conèixer, analitzar i entendre el passat del nostre entorn.
Entenem la història com una eina de cohesió social, d’aprofundiment de la convivència i l’esperit crític, i de reflexió entorn de la identitat, les tradicions i l’entorn urbà que les acull.
Per a nosaltres la història sempre ha de ser tractada des d’un punt de vista científic i des del pensament crític per tal de poder donar a conèixer la història de la nostra ciutat des d’un punt de vista obert, plural, democràtic i de progrés amb l’objectiu d’arribar a la majoria dels terrassencs i les terrassenques.
Ens movem sota uns valors els valors transversals de:
- Democràcia: apostem per la participació de la ciutadania de manera multidireccional.
- Pluralitat: construïm des de la pluralitat per garantir un punt de vista obert.
- Diversitat: situem la diversitat com a eina que construeix un coneixement més sòlid i inclusiu.
- Justícia Social: posem la justícia social com el barem i objectiu de les nostres activitats
- Perspectiva Feminista: Entenem el centre com un espai inclusiu on es construeixen relacions des del respecte i posant la vida al centre com eix vertebrador de la nostra manera de fer
- Identitats: identitat local i universal